Wonderful Days
Wonderful Days cover Wondeful Days je anime film korejske produkcije iz 2003. godine. Na zapadno tržište je plasiran pod nazivom "Sky Blue" i blago adaptiran za neke zemlje.

Ovo ostvarenje je možda najbolji primer uklapanja klasične 2D i foto-realistične 3D animacije. Vizuelni doživljaj je na zaista visokom nivou, a sam film pun akcije, da je dovoljno gledati ga samo zbog toga.

Priča nije baš originalna, ali je sasvim fino ispričana i drži pažnju do samog kraja filma. Muzika i zvučni efekti su vrlo pažljivo i kvalitetno urađeni, i doprinose jakom utisku koji ostavlja ovaj naslov.

Radnja filma je smeštena u 2142. godinu nove ere, u distopijsko okruženje, u kome su ratovi i neodgovorno korišćenje resursa doveli do jakih kiselih kiša koje su poplavile veći deo planete a teški sloj gasovitog zagadjenja potpuno zaklonio nebo. Predviđajuću katastrofu, grupa ljudi je stvorila futuristički i tehnički napredan grad "Ecoban" koji koristi zagađenje iz vazduha kao sirovinu za pravljenje energije.

Sakrij sve   Pokaži sve


Slike
1   2
3   4

Kako je veći deo kopna bivao uništen i nepodoban za život, izbeglice su se u velikom broju zaputile ka poslednjoj nadi za spasenje samo da bi ih odbili na ulazu u grad. Ecoban postaje elitističko društvo dok su izbeglice stvorile nešto nalik getu u blizini Ecobana, i rade za Ecoban u nadi da će jednom dobiti pristup u grad.

Na velikom planu imamo Ecoban kao totalitarni režim koji koristi svoju tehničku nadmoć da bi kontrolisao Mar ( pustara u okolini Ecoban-a gde su izbeglice napravile svoj dom ) i malu grupu pobunjenika koja želi da se oslobodi ugnjetavanja i omalovažavanja koje Ecoban vrši nad stanovnicima Mar-a.

Slike
5   6
7   8

Na više ličnom planu imamo 3 ključne osobe koje vode priču : Shua, svojevrsni antiheroj koji će silom prilika predvoditi pobunjenike, zatim Jay, mlada kapetanica garde i njen nadređeni Cade, komandir obezbeđenja Ecobana.

2D crtež je prilično detaljan, a dizajn likova je minimalno stilizovan i prilično preuzima stvarne proporcije tela i veličine očiju. S druge strane, imamo niz raznih tehnika koje su koristili u kombinaciji sa CGI grafikom, i nivo kompatibilnosti i stapanja 2D likova u 3D pozadinu je izuzetan. O svakom detalju se vodilo računa, i krajnji rezulatat je zaista oduševljavajuć.

Slike
9   10
11   12

Muzika u stopu prati kvalitet vizuelnog dojma i predstavlja jedan od najboljih OST-ova koje sam slušao. Soundtrack uključuje žanrovski vrlo različite numere od pop-rock pesama do dramatičnih operskih izvedbi.

Karakterizacija likova je dobra i likovi se ponašaju prirodno i u skladu sa svojim karakterom. Stvaraoci nisu štedeli ni na pomoćnim likovima koji su svi prilično živopisni.

Slike
13   14
15   16

Upravo je to ono što čini da ovaj film ostavlja jak utisak. Iako ne priča neku duboku i produhovljenu priču, na svaki aspekt animea je uloženo dovoljno truda i pažnje da vas jednostavno ponese i lako se uživite u film.

A kombinacija 2D i 3D grafike je stvarno toliko dobra da smatram da bi full GCI naslovi kao Vexille, Appleseed, ili TO... imali jači utisak i bolji dojam da su urađeni na ovaj način.

Čitajući neke kritike, naišao sam na tvrdnje da su zvanični prevodi s koreanskog ( eng sub i dub ) urađeni izuzetno loše i da su na koreanskom dialozi i smisao rečenica posve drugačiji i sa više nijansi. Te zamerke su se odnosile na DVD izdanje, ali s obzirom da je Wonderful Days dostupan od skoro i na BD-u, možemo samo da se nadamo da su prevod popravili.

Sakrij sve   Pokaži sveAutor : Akai

Datum : petak, 16. april 2010.


Ukoliko želite da date komentar, možete to uraditi na temi Wonderful Days


Anime recenzije   |   Manga recenzije   |   Recenzije igara