Kaiba
kaiba cover Kaiba je najnoviji anime od Masaaki Yuasa-e, poznatom po svojoj skoro pa jedinstvenoj animaciji, koja bi se mogla opisati kao neki abstraktni freestyle art. Anime je počeo sa emitovanjem na proleće 2008. godine i sa 12 epizoda završio se preko leta iste godine. Izdala ga je dobro poznata izdavačka kuća Madhouse.

Anime je nagrađen sa Excellence Prize for animation ( što je prestižno priznanje u kategoriji animacije ) 2008. godine na Japan Media Arts festivalu.

Kaiba obrađuje jednu naučno fantastičnu ljubavnu priču u svetu gde je moguće da se sačuvaju uspomene, sećanja, pamćenje tojest sva moguća informacija iz mozga, što znači da biološka smrt nije kraj jednog života.

Te informacije su čuvane u bankama i moguće ih je prebaciti u novo telo. Ali naravno uvek postoji mogućnost da se ukradu i ilegalno prodaju.

Jednog dana, čovek se budi u jednoj sobi, i dolazi do saznanja da pati od amnezije. Jedino što ima kod sebe je slika o nekoj njemu nepoznatoj ženi i rečeno mu je da se zove Kaiba.

characters at a public place   ccharacter lookin at a piece in his hand

Na nebu su pristuni specifični oblaci i jake oluje koje oštećuju memoriju kad se bez zaštite prolazi kroz njih. Iznad tih oblaka žive bogati i moćni ljudi koji za svoje užitke menjaju i kupuju tela i memorije tuđih ljudi. A ispod oblaka je opasan i uznemirujuć svet gde je dobro telo teško naći a zaraditi novac da se ono kupi još teže.

a strange spheric building   a groupe of people

Posle iznenadnog napada, glavni lik beži u svemir i tokom njegovog putovanja upoznaje različite ljude na raznim mestima i polako mu se vraća memorija. Posle nekog vremena polako pada u neki trans gde mu počinju smetati problemi na planeti kao i postojanje samog sebe.

having a drink   embraced

Sama priča može da bude zbunjuća u početku, ali posle se sve raščisti i razjasni. Kao što je već naznačeno na početku, animacija nije u onom klasičnom anime fazonu, pa je sasvim moguće da će to neke odbiti. Ali iskreno ne vidim razlog za tim jer upravo ova animacija čini anime celim. Svaka preporuka naročito ako tražite nešto drugačije.

Autor : ElemenT

Datum : sreda, 06. januar 2010.


Ukoliko želite da date komentar, možete to uraditi na temi Kaiba


Anime recenzije   |   Manga recenzije   |   Recenzije igara