Gunparade March
Gunparade March cover Gunparade March je televizijska anime serija od 12 epizoda iz 2003. godine. Za osnovu ima video igru za Play Station konzolu iz 2000. godine, koja je osvojila Seiun nagradu ( prestižno japansko priznanje u kategoriji naučne fantastike ). Igra je prvo doživela adaptaciju u mangu od 3 toma, koja je izlazla u periodu od 2001. do 2003. i zatim u anime seriju.

Radnja je smeštena u alternativnu stvarnost, gde je 1945. svetski rat završen pojavom vanzemaljaca koji su krenuli da desetkuju ljudsku rasu. Više od polovine zemaljske kugle je uništeno i spada u teritoriju vanzemaljaca koji su nazvani Phantom Beasts ( fantomske zveri ). Priča počinje 54 godine posle pojave Phantom Beasts, i čovečanstvo se još uvek sa velikom mukom bori da preživi koristeći HWT-e ( Humanoid Walking Tank ) koji su razvijeni u Japanu. Zbog izuzetno velikog broja vojno sposobnog stanovništva koji su umrli, prvo u svetskom ratu i zatim u 50 godina dugoj borbi protiv vanzemaljaca, japanska vlada donosi zakon po kome je obavezna dvogodišnja ratna služba za srednjoškolce, da bi se osigurao opstanak ljudske rase.

Priča prati likove iz 5121. voda, koji se uglavnom sastoji od regrutovanih srednjoškolaca. Pored čestih misija i vojnog treninga, oni se trude da vode normalan život. Iako je ovo naučno fantastično mecha ostvarenje, glavni akcenat je na odnosu između likova, što potpuno baca u senku sve ostalo.

Ovo je pre romansa u SF okruženju, i svako ko očekuje velike bitke sa mnogo pucanja i uništavanja će se razočarati. Dizajn likova je lep i dizajn mašina je isto sasvim dobar. Mecha-e imaju više industrijski izgled, nasuprot nekim koje izgledaju ko šarene igračke ili imaju elemente dizajna srednjevekovnih oklopa i sl.

HWT close up   Hayami Atsuki

Muzika je za svaku pohvalu. Jedna od upečatljivijih kompilacija pesama, koja pravi odličnu atmosferu. Uvodna špica je isto vrlo fina. Animacija je solidna ali nažalost u delovima koji obrađuju borbu ( koji esencijalno nisu fokus animea ) ima puno recikliranih i ponavljanih scena, što ume poprlično da nervira, jer ionako ne traju dugo i malo zalaganja je moglo znatno da poboljša doživljaj.

Shibamura Mai   HWT standing in a lot of rubble

Likovi su solidno izgrađeni i odnosi između njih su prirodni. Ima i nešto komedije, ali i tragičnih momenata, koji ruše lažan osećaj normalnog života i bacaju pravo svetlo na stvarnost u kojoj likovi žive i na činjenicu da su vojnici u ratu.

HWT cockpit   members of 5121st platoon

Ukupan utisak o seriji je sasvim zadovoljavajuć, jer i pored relativno prosečne glavne priče, serija ima zanimljivo okruženje bogato detaljima i dobru atmosferu. Posle ove serije je napravljen Gunparade Orchestra, televizijska anime serija od 24 epizode iz 2004. godine, koja deli isto okruženje i razvijana je istovremeno kao i igra za Play Station konzolu pod istim nazivom.

Autor : Akai

Datum : petak, 22. januar 2010.


Ukoliko želite da date komentar, možete to uraditi na temi Gunparade March


Anime recenzije   |   Manga recenzije   |   Recenzije igara